Sfaturi ergonomice pentru a reduce oboseala la birou

Sfaturi ergonomice pentru a reduce oboseala la birou

Un spatiu de lucru ergonomic si o pozitie corecta si confortabila va ajuta sa evitati oboseala si disconfortul pe care il poate provoca lucrul la un birou. Durerile, disconfortul si diminuarea functionalitatii spatelui, gatului si extremitatilor sunt simptome și afectiuni des intalnite in randul persoanelor care lucreaza la calculator sau la birou.

Ergonomia este stiinta de a concepe munca, echipamentele folosite si spatiul de lucru astfel incat acestea sa se potriveasca lucratorului. Cuvantul ergonomie isi are originea in cuvintele grecesti ergon [munca] si nomos [legi naturale].

Scopul ergonomiei la birou este de a va organiza munca astfel incat sa permita un mediu de lucru confortabil care sa se potriveasca lucratorului si activitatilor efectuate, cu scopul de a indeplini cele doua obiective importante: sanatate si productivitate.

Urmatoarele 7 sfaturi ergonomice au rolul de a va ajuta sa reduceti oboseala si sa va cresteti eficienta muncii atunci cand lucrati la calculator sau la birou.

1. Scaunul

Alegeti un scaun care accepta curbele coloanei vertebrale. Se regleaza inaltimea scaunului astfel incat picioarele sa se odihneasca direct pe podea sau pe suportul pentru picioare, iar coapsele sa fie paralele cu podeaua. Reglati cotierele astfel incat bratele sa stea usor, cu umerii relaxati. Cotierele nu trebuie sa impiedice apropierea scaunului de birou, atat cat doreste operatorul.

2. Obiectele importante

Tineti obiectele importante, cum ar fi telefonul, capsatorul sau diverse materiale imprimate, la indemana, pentru a minimiza miscarile repetate si obositoare. Ridicati-va pentru a ajunge la ceva la care nu se poate ajunge confortabil din pozitia stand. Nu supraincarcati biroul cu obiecte inutile, planul de lucru nu este depozit sau arhiva!

3. Tastatura si mouse-ul

Mouse-ul se pune la indemana si pe aceeasi suprafata cu tastatura. In timp ce tastati sau folositi mouse-ul, pastrati incheieturile drepte, mainile aproape de corp si unghiul brat-antebrat sa fie mai mare de 90 grade. Utilizati comenzile rapide de la tastatura pentru a reduce utilizarea mouse-ului. Daca este posibil, reglati sensibilitatea mouse-ului, astfel incat sa-l puteti utiliza cu o atingere usoara. Alternati mana utilizata pentru a opera mouse-ul prin mutarea mouse-ului in cealalta parte a tastaturii.

4. Telefonul

Daca vorbiti in mod frecvent la telefon si tastati sau scrieti in acelasi timp, pune-ti telefonul pe difuzor sau folositi un set de casti, in loc sa tineti telefonul intre cap si gat.

5. Suport pentru picioare

In cazul in care scaunul este prea inalt pentru a va odihni picioarele pe podea sau inaltimea biroului dumneavoastra necesita sa va ridicati inaltimea scaunului, folositi un suport pentru picioare. In cazul in care un suport pentru picioare nu este disponibil, incercati sa utilizati un scaun mic sau un teanc de carti solide.

6. Biroul

Sub birou, asigurati-va ca exista spatiu suficient pentru genunchi, coapse si picioare. In cazul in care biroul este prea jos si nu poate fi reglat, puneti panouri solide sau blocuri sub picioarele biroului. In cazul in care biroul este prea inalt si nu poate fi reglat, ridicati scaunul. Utilizati un suport pentru picioare pentru a sprijini picioarele, daca este necesar. Nu depozitati obiecte sub birou.

7. Monitorul

Monitorul se va aseza direct in fata dvs., la o lungime de brat. Partea de sus a ecranului ar trebui sa fie la sau putin sub nivelul ochilor. Monitorul trebuie sa fie in mod evident in spatele tastaturii. Daca purtati lentile bifocale, coborati monitorul cu 2- 5 cm pentru o vizualizare mai confortabila. Amplasati monitorul astfel incat cea mai stralucitoare sursa de lumina sa fie in lateral.

Bonus: Aveti grija de sistemul muscolo-scheletic

Evitati oboseala la birou avand grija de sanatatea sistemului muscolo-scheletic. Beti multa apa, faceti exercitii, luati pauze pentru a va intinde si evitati perioadele lungi de munca non stop la calculator.

Printr-o organizare corespunzatoare a muncii pe baza principiilor ergonomice, prin mecanizarea si prin informatizarea unor activitati si prin stabilirea corecta a numarului si a structurii personalului se poate actiona eficient pentru reducerea efortului fizic.

Euramis Consulting va ofera servicii de medicina muncii si consiliere privind sanatatea si igiena ocupationala a angajatilor, venind cu recomandari si facand propuneri care sa mentina si sa imbunatateasca sanatatea angajatilor si productivitatea companiei.

Ionita Cristian

Ionita Cristian

Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional.

Comments powered by Disqus