Gazduire in cloud versus gazduire pe server dedicat

Gazduire in cloud versus gazduire pe server dedicat

Una din cele mai moderne si actuale tehnologii in domeniul serviciilor de internet o reprezinta solutia de gazduire pe servere virtuale in CLOUD.

Fata de solutia traditionala, cu server dedicat sau semi-dedicat, solutia de gazduire in cloud prezinta cateva avantaje si beneficii net superioare, care merita a fi prezentate si evidentiate.

"Tehnologia cloud computing va fi folosita pentru a rezolva problemele care necesită gestionare centralizata si securitate centralizata." ~ Bill Claybrook, analist de cercetare in marketing cu peste 35 de ani de experienta in industria IT

1. Cloud computing

Cloud compunting (in traducere libera, "computerizare in nori") este un concept nou, modern, din domeniul IT.

Acest termen descrie un ansamblu de servicii, aplicatii software, acces la informatii si stocare de date, la care un utilizator are acces, fara sa fie nevoit sa cunoasca amplasarea si configurarea fizica a sistemelor care furnizeaza aceste servicii.

Expresia cloud computing deriva de la reprezentarea grafica simbolica a Internetului sub forma de nor – the cloud – dupa cum se observa si in imaginea de mai jos.

In domeniul serviciilor de gazduire web, acest concept are un potential ridicat de a deveni singura solutie de stocare a datelor si gazduire web.

In aceasta situatie, serverul este externalizat si executa aplicatii virtualizate. Un singur server poate lucra cu mai multe servere virtuale.

Acest lucru nu apare vizibil catre utilizatorul final: e la fel ca atunci cand aplicatia ruleaza pe un server dedicat.

Practic, pentru utilizator e ca si cum acceseaza un server dedicat, dar nu stie pe care anume.

2. Server dedicat

Utilizarea unui server dedicat este solutia traditionala recomandata pentru serviciile de gazduire web, fie ca este vorba de site-uri interactive, aplicatii web sau orice altceva.

Utilizatorul inchiriaza un server de la un furnizor de servicii web si plateste sub forma unui abonament lunar.

Costul pentru un pachet de servicii de gazduire web pe servere dedicate poate incepe de la 99 de euro/luna si poate ajunge la 399 de euro/luna, functie de o serie de caracteristici specifice pachetului respectiv.

Cum functioneaza?

Dupa ce ati achizitionat pachetul de servicii web cu gazduire pe servere dedicate, in mod normal exista un timp de asteptare necesar pentru setarile si configurarile de instalare.

Serverul dedicat este configurat de o persoana, spre deosebire de un server in cloud compunting.

In cazul serverului de tip cloud utilizatorul acceseaza, in doar cateva minute, o instanta creata in cloud.

Evident, timpul necesar pentru configurarea completa a unui server in cloud este mult mai mic in aceasta situatie.

De exemplu, la Claus WEB, instalarea si configurarea serverului dedicat se face in maxim 24-48 ore, cu sistem de operare LINUX sau Windows, iar la cerere si cu licenta Cpanel/WHM.

In cazul serverelor virtuale in CLOUD acestea se configureaza in maxim 15 minute.

Furnizorul de servicii web Claus Web foloseste pentru servere in Cloud tehnologia ONAPP CLOUD.

ONAPP High Availability Cluster este capacitatea unui sistem de a functiona in mod continuu, pentru o perioada lunga de timp, in ciuda unei eventuale defectiuni a uneia sau mai multora dintre componentele sale.

3. Diferente de cost

Costul lunar pentru servere dedicate poate varia de la 99 euro/luna la 399 euro/luna, functie de caracteristicile ofertei de servicii web oferite.

In cazul de gazuire de tip cloud, acest pret este mult mai mic: intre 25 si 200 euro/luna.

Cea mai buna parte a gazdurii in cloud este faptul ca nu exista limitarile prezente in cazul utilizarii serverelor dedicate.

Cand vorbim despre cloud, se platesti doar ce se consuma, ceea ce inseamna o eficienta sporita a utilizarii resurselor si un controlridicat costurilor.

Practic, sistemul cloud face economii de la sine, prin constructia lui.

4. Performanta

In ceea ce priveste performantele tehnice, sunt de mentionat cateva diferente notabile.

Serverele dedicate sunt la fel de rapide ca si serverele din Cloud.

Cu toate acestea, in cazul serverelor dedicate exista situatii cand acestea ruleaza mai incet, fie din cauza prea multor fisiere de program nedorite, fie datorita unor programe temporare care ruleaza pe server.

Acest lucru nu se intampla in cazul serverelor de tip cloud, deoarece aici exista posibilitatea de a trece la o noua instanta, iar programele nedorite sau temporare, vor rula in spate (in background).

5. Fiabilitate

Cea mai mare diferenta este, desigur, aspectul fiabilitatii ...

In cazul unui server dedicat, nu exista posibilitatea de back-up si site-ul dvs. poate fi afectat in cazul
unei defectiuni majore pe server.

In general, nu exista o solutie intermediara disponibila pana cand nu se intervine si se repara serverul defect.

Serverele virtuale private in cloud rezolva aceasta situatie si ofera avantajele unui server dedicat la un pret semnificativ mai mic.

Cloud-ul functioneaza prin distribuirea informatiei pe mai multe servere, insa fara a fi dependente din punct de vedere hardware.

Din moment ce datele sunt stocate si extrase din mai multe servere din cloud, chiar daca unul dintre serverele se blocheaza in mod neasteptat, aplicatia / site-ul nu va fi blocata.

Si ca sa intelegeti ce inseamna acest lucru, ganditi-va ca tocmai ati lansat site-ul sau aveti o promotie speciala in magazinul online si, in ziua lansarii, serverul tocmai s-a defectat.

Si este sambata noapte ...

Daca in cazul unui server dedicat, cand este necesara prezenta specialistilor pentru a identifica si escalada problema, in cazul serverelor private din cloud lucrurile se intampla diferit.

Astfel ca, in orice moment, daca un server se defecteaza sau prezinta o functionare defectuoasa, celelalte servere din cloud preiau sarcinile acestuia.

Exista, doar probabilitatea de a aparea cateva probleme de performanta si de incetinire a ritmului de executie.

6. Securitate si control

Unul din avantajele primordiare ale serverelor private VPS se refera la securitatea IT si protectia datelor.

Acest aspect este esential atunci cand este necesar un nivel mai mare al securitatii si reducerea riscului de vulnerabilitate la atacurile cibernetice.

De mentionat si faptul ca serviciile de tip Cloud pot fi private si publice. Si faptul ca exista si solutii mixte, un hibrid intre cele doua variante.

7. Servicii web de calitate

Avantajele alegerii solutiilor de gazduire web de tip cloud hosting sunt evidente.

Costurile mai mici, reducerea timpilor morti, un nivel crescut de securitate si control sunt beneficii care vorbesc de la sine.

Cloud-ul Privat, cum este cel furnizat de Claus Web , se gaseste intr-o retea privata, administrata de o echipa specializata in securitate IT, are o platforma de servicii si o infrastructura accesibilă unui client sau unui numar limitat de clienti.

Ionita Cristian

Ionita Cristian

Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional.

Comments powered by Disqus