6 modalitati de a stapani arta persuasiunii (Arta Woo-ului)

6 modalitati de a stapani arta persuasiunii (Arta Woo-ului)

Independent de ceea ce faci sau esti, ai influenta. Folosindu-te de influenta evidentiezi ceea ce conteaza. Influenta ta poate fi pozitiva sau negativă. Poate fi un sub-produs fortuit al vietii tale sau poate fi o reflectare intentionata, ce poate fi folosita pentru a te indrepta spre ceva mai important.

Cand deja se intra in sfera influentei intentionate, de asemenea, incepe sa se dezvolte arta persuasiunii (the art of Woo): castigarea in fata celuilalt (infrangerea adversarului). Woo se refera la capacitatea de persuasiune…de a-l convinge pe celalalt sa accepte o idee, o atitudine sau o actiune dorita.

Fostul presedinte al firmei Chrysler, Lee Iacocca a spus candva: “Voi puteti avea idei stralucite; dar daca nu vi le impuneti, ideile voastre nu vor ajunge nicaieri”.

Arta persuasiunii (The Art of Woo) oferă acea cheie care permite folosirea eficientă și strategică a persuasiunii.

În timp ce persuasiunea se referă la încercarea de pune în practică propria idee, există ceva care scapă din vedere oamenilor. Persiuasiunea propriu zisă nu este despre tine sau despre ideile tale (cel puțin nu maniera în care ai putea crede inițial). Este despre ei și despre înțelegerea a ceea ce îi face pe ei să recepteze mesajul tău (dorințe, nevoi, etc.), să se identifice cu el și să acționeze după cum dorești.

Va trebui să începi cu factorul: Ce îmi poate oferi el mie?... mie se referă ei, nu la tine. Este vorba despre ideea ta (fie produs, fie serviciu sau orice altceva), dar este chiar despre ei și despre cum vor folosi produsul…sau cum vor beneficia de el. Tu întotdeauna vei fi cu un pas înainte lor (vei fi leader-ul) cu judecata de valoare emisă, când începi să convingi pe altcineva.

Nu confunda lucrurile. Persuasiunea nu este manipulare. Există o mare diferență între acești doi termeni. Persuasiunea eficientă este cea care avantajează ambele părți, aceasta fiind folosită pentru a obține rezultatul dorit. Manipularea presupune control și încercarea de dominare a unei persoane de către alta, constrângând-o să facă un lucru care nu este în beneficiul ei.

Oricine poate încerca să manipuleze pe termen scurt, dar dacă vrei ca influența să reziste… arta persuasiunii este cea mai bună variant, privită ca un demers pe termen lung. Este practic un mod de viață care îți dă posibilitatea să te identifici cu alții într-o manieră care te determină să interacționezi și dai valoare interacțiunii. Însă, totul are un preț. Ceilalți sunt pe primul plan, iar interacțiunile tale sunt intenționate.
Arta persuasiunii este naturală pentru cei care au nevoie de puțin mai multă atenție din partea celorlalți. Indiferent de locul pe care te situezi pe această scară, iată 6 modalități de practicare a artei persuasiunii și de a-i învinge pe ceilalți:

  1. Fă-ți o strategie: Fă-ți un plan. Trebuie să știi mai întâi ce vrei să faci, înainte ca cineva să preia initiativa. Când știi ceea ce vrei, ești mai bine pregătit, astfel încât să-i ghidezi pe ceilalți către rezultatul dorit.

  2. Pune pe primul plan interesele lor: După cum am precizat mai sus, tine cont de factorul: Ce îmi poate oferi el mie?... în orice lucru care presupune un răspuns din partea altcuiva. Trebuie să te pui în locul celorlalți. Trebuie să încerci să empatizezi și să privești lucrurile din perspectiva lor, înainte de a începe conversația. Dacă empatizezi îți va fi mai ușor să emiți judecăți de valoare din perspectiva lor, nu din a ta.

  3. Oferă: Gândește foarte bine înainte de a face ceva. Dă valoare acțiunii tale. Dă-le importanță oamenilor. Niciodată nu oferi ceva, dacă nu ești pregătit/ă să oferi ceva în schimb.

  4. Fii onest/ă: Indiferent de situație, fii onest/ă. Încearcă să explici oamenilor de ce faci un anumit lucru. Cu cât mai mulți oameni vor înțelege motivul acțiunii tale, cu atât mai mulți vei reuși să convingi.

  5. Gândește pe termen lung: Nu sacrifica niciodată succesul pe termen lung pentru câștigul pe termen scurt. Uneori apare tentația, dar ar fi bine să reziști tentației. Abilitatea ta viitoare de a persuada și influența se bazează pe încrederea pe care o construiești și o menții. Încrederea se câștigă greu, dar poate fi pierdută într-o secundă.

  6. Fii amabil/ă: Acest lucru poate părea puțin ciudat, dar este uimitor cum foarte mulți oameni își fac un scenariu, când încearcă să determine pe cineva să facă ceva pentru ei, și fac acest lucru fără a fi amabili. Bunătatea parcurge un drum lung. În fiecare zi ai șansa de a o împărtăși, fii ambasadorul ei și folosește-o ca o unealtă de persuasiune. Fă-ți timp pentru amabilitate, pentru a încuraja, și a trimite mesaje la întâmplare, spunând că-ți pasă (asigură-te însă că îți pasă cu adevărat). Tratează oamenii așa cum ți-ar plăcea să fii tratat/ă.

Arta persuasiunii (The Art of Woo) este o unealtă puternică care poate produce o diferență semnificativă în munca ta, în viața ta și în viața celor din jurul tău. Folosește-o cu înțelepciune și bine.

Ionita Cristian

Ionita Cristian

Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional.

Comments powered by Disqus