Avantajele coroanelor ceramice pe suport de zirconiu

Avantajele coroanelor ceramice pe suport de zirconiu

Zirconiu este un element chimic ce face parte din grupa metalelor şi care are numărul atomic 40. Diferitele aliaje de zirconiul sunt folosite mai nou şi în stomatologie ca fiind cea mai fizionomică opţiune pentru o coroană dentară. Se pune sub porţelan în loc de metal pentru a nu transpare sub porţelan. Se mai foloseşte şi la implantologie tot din acelaşi motiv, dar şi pentru că are o biocompatibilitate superioară, înlocuind titanul. Se mai foloseşte si in fabricarea bijuteriilor. Hidrura de zirconiu este folosită ca material moderator care tine hidrogenul legat la temperatura de lucru a reactorului de fisiune. Alegerea ca material pentru zona de moderare se datorează absorbţiei minime de neutroni.

Dar fiindcă nu dorim să facem din acest articol o lecţie de chimie vom aborda în continuare domeniul stomatologic şi vom vorbi puţin despre coroana de zirconiu. Coroana ceramică pe suport de zirconiu este obţinută printr-un procedeu de frezare computerizată a unui bloc de zirconiu, urmată apoi de adăugarea succesivă de straturi de ceramică. Rezultatul este foarte estetic, cu avantaje superioare altor lucrări ceramice.

Avantajele coroanelor ceramice pe suport de zirconiu;

• sunt rezistente la forţe masticatorii mari;

• au un aspect estetic deosebit. Coroana ceramică pe suport de zirconiu poate fi modelată în aşa fel încât forma şi culoarea sa să fie compatibile cu cele ale dinţilor pacientului.

• acomodarea pacientului cu acest tip de coroane este foarte rapidă, acestea fiind mai uşoare şi având o biocompatibilitate ridicată cu ţesuturile moi (eliminând riscul reacţiilor alergice).

• sunt ideale pentru înlocuirea dinţilor lipsă sau restaurarea celor incompleţi din zona frontală a cavităţii orale;

• au o afinitate mult mai mică pentru placa bacteriană;

• coroana ceramică pe suport de zirconiu are un aspect estetic superior coroanei metalo-ceramice, întrucât este translucidă, lumina penetrând coroana şi oferindu-i un aspect foarte apropiat celui specific dintelui natural.

Zirconiul nu mai este de multă vreme o fiţă ci cea mai viabilă, sănătoasă şi elegantă alternativă a unui tratament modern menit să-ţi reea funcţia masticabilă şi zâmbetul pierdute odată cu dinţii tăi. Nu-ţi mai rămâne decât să găseşti un dentist bun care să te facă să capi de temerile dar şi de mentalitatea pe care le ai faţă de stomatologi şi de stomatologie şi care să ştie să îţi vorbească despre implant dentar în aşa fel încât să-ţi alunge toate temerile pe care le aveai conturate în minte până acum. Oamenii rămaşi fără dinţi preferă mai mult implanturile dentare decât protezele fixe, iar oferta de ultimă oră pe care stomatologii le-o fac este implantul cu zirconiu.

Acest tip de tratament este mai avantajos din punct de vedere estetic, iar materialul este mai uşor acceptat de organism. „Un implant înlocuieşte o rădăcină dentară pierdută. Oamenii acceptă mai mult implantul datorită ratei înalte de succes care este de 96% după cinci ani şi 93% după 10 ani”, a spus Radu Baston, medic specialist chirurgie buco-maxilo-facială. Implantul dentar este recomandat atunci când lipsesc unul sau mai mulţi dinţi, iar cei alăturaţi sunt sănătoşi.

Avantajul faţă de punţile şi coroanele cimentate pe dinţii naturali constau în faptul că previn atrofierea osului şi dinţii nu mai sunt distruşi prin pilire. Există pacienţi pentru care implanturile dentare nu sunt recomandate, dintre aceştia ne luăm permisiunea să amintim aici: persoanele cu boli cronice necontrolate (diabet, boli de inimă, insuficienţă renală gravă, boli psihiatrice, tulburări de coagulare a sângelui, fumătorii înrăiţi, persoanele cu igiena orală necorespunzătoare).

Dar nu uita cel mai important lucru şi anume că şi tu eşti o parte importantă a acestui proces şi că trebuie să mergi să-ţi faci, cât mai curând, o programare la medicul tău stomatolog pentru un control periodic ce ar trebui făcut de fiecare dintre noi. Asta deoarece, dentistul te poate ajuta numai dacă şi tu îl vei lăsa să te ajute, dacă ajungi la dentist cu dureri acute s-ar putea să fie un pic cam târziu. Aşa că sfatul nostru este să admitem că stomatologia a avansat la un asemenea nivel încât în urmă cu ceva vreme ni se părea de domeniul SF, aşa că nu mai amânaţi închideţi calculatorul şi mergeţi chiar azi la stomatolog, pentru controlul periodic al danturii dumneavoastră.

Ionita Cristian

Ionita Cristian

Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional.

Comments powered by Disqus