(A) Implant dentar sau Punte dentara ? - Dental Praxis

(A) Implant dentar sau Punte dentara ? - Dental Praxis

Stomatologia a ajuns în zilele noastre un subiect care acum câţiva ani părea un episod dintr-un serial SF. Cum altfel am putea clasifica termeni precum implant dentar sau punte dentară şi mai ales tehnicile prin care acestea se realizează în zilele noastre !?!?

Dar fiindcă deja unii dintre dumneavoastră observ că sunteţi deja sceptici în privinţa acestui subiect permiteţi-mi să vin cu unele lămuriri. Implanturile dentare sunt stâlpi sau cadre metalice introduse prin intervenţie chirurgicală sub gingie, în osul maxilar. După montare, pe implanturi se sprijină dinţii artificiali.

Iar ca acţiune implantul dentar este o intervenţie chirurgicală, de la o zi la alta mai simplă şi nedureroasă. În practică se recomandă în mod uzual două tipuri de implanturi dentare şi anume Implantul intraosos - inserat pe cale chirurgicală direct în osul maxilar. După vindecarea ţesutului gingival din jurul acestuia, este necesară o nouă intervenţie chirurgicală pentru a ancora un stâlp de implantul original.

În final, de stâlp se ataşează un dinte/dinţi artificiali, sau mai mulţi dinţi grupaţi ca punte sau proteză dentară şi Implantul subperiostal - constă dintr-un cadru metalic inserat în osul maxilar imediat sub ţesutul gingival. Pe măsură ce se vindecă gingia, cadrul metalic se fixează în os. Stâlpii ataşaţi la acest cadru ies prin gingii. Ca şi la implantul intraosos, dinţii artificiali se montează pe aceşti stâlpi.

Spre deosebire de implantul dentar, puntea dentară este unul din tipurile clasice de protezare în cazul pierderii dinţilor. Puntea este numită astfel deoarece seamănă cu o punte între dinţii vecini şi cei lipsiţi pe care este ataşată. Presiunea aplicată pe proteză, este transmisă pe dinţii vecini , deoarece proteză parcă „atârnă” pe stâlpii de punte.

De obicei pe dinţii vecini este necesară aplicarea coroanelor, dar astăzi nu este strict necesară utilizarea lor din cauza protezării pe implanturi dentare.

Selectarea tipului de punte dentară depinde de mulţi factori: locul unde este determinat defectul; caracteristeci ale articulaţiei, starea dintelui şi a ţesutulurilor parodontale, şi aşa mai departe. Uneori factorul decisiv poate fi factorul financiar.

Astfel, tehnologiile moderne şi materialele deseori sunt mai scumpe. Şi nu pentru că sunt moderne, dar din cauza preţului pe materiale şi pentru efectuarea lucrărilor. Spre deosebire de alte produse stomatologice, puntea dentară prezintă următoarele avantaje: are un aspect natural, În general, necesită doar două vizite la medic, au o durată de viaţa de aproximativ 10 ani, în funcţie de atenţia acordată igienei orale, îmbunătăţeşte înfăţişarea şi vorbirea pacientului, precum şi alte probleme cauzate de lipsa dinţilor.

Bineînţeles că puntea dentară şi implantul dentar sunt două subiecte vaste despre care s-au scris, se scriu şi se vor scrie sute de tratate de specialitate şi tocmai fiindcă nu ne dorim să facem din acest material gazetăresc un articol obositor plin cu termeni de specialitate, ne luăm libertatea să încheiem aici, nu înainte de a vă lăsa invitaţia de a merge cât mai curând la un control stomatologic şi asta cât mai curând şi fără frică deoarece ştiinţa avansează cu o viteză uimitoare (ciar acum când citiţi aceste rânduri), ajungând să facă din stomatologie cea mai nedureroasă ramură a medicinei !!!

Ionita Cristian

Ionita Cristian

Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional.

Comments powered by Disqus